Vinter serviceeftersyn af din kajak

Skal din bil holde i lang tid, kræver det vedligeholdelse. Det gør din kajak og dit udstyr også

Jeg bliver tit spurgt om, hvad skal vi smøre vores bevægelige dele med. Eller hvad skal kajakken pudses i.
Hvis vi lige skal starte med smøremidler. Altså det vi skal smøre vores ror og skeg med. Så er de, i grunden ret enkelt.

Silikonespray på gummiluger o.a.

 

Smøremidler

Alle bevægelige dele skal smøres m med silikone produkter. Rorliner og pedaler smøres bedst en silikonespray, eller silikoneolie. Det samme gælder også lugerne, som også har godt af et sprøjt silikone.
Lugerne skal have silikone over det hele. Både indvendig og udvendig. Det gør, at lugerne er væsentlig lettere at sætte på. Samtidig tørre de ikke ud, når de bliver udsat for UV-stråler. Faktisk kan man næsten fordoble lugens levetid ved det. Nogle kajakroer vil gerne bruge et tørt smøremiddel, specielt til skeget, da de mener, at sand og skidt klister sig fast i silikonen. Det er dog ikke min erfaring. Men et tørt er ganske udmærket.

Pedaler og rorliner smøres også med silikonespray. Men specielt pedalerne kan sommetider være svært at få smurt ordentligt. Start med at vaske pedalerne i lunkent vand, og få sand og saltet væk. Når de er tørre, så sprøjte den grundigt og tørre det overskydende af.
Linerne er lettest at smøre, hvis der er en tynd slange på spraydåsen. Så har du muligheden for at komme rigtigt ind i ”strømpen” med smøremidlet.
Roret og andre bevægelige dele smøres på samme måde som pedalerne.
Husk den største forskel, der er, på dyr og billig silikoneprodukter, er oftest prisen.

Silikonespray i linestrømpen

Når vi snakker skeget, er det lidt anderledes. Det kan godt være lidt mere bøvlet at smøre et skeg ordentligt.
Vi skal nemlig her smøre med silikonefedt. Fordi spray vaskes lynhurtigt af igen.
Start med at lægge kajakken om på maven. Og skyd så skeget ud, så langt det kan. Med en lille pind, eller bedre med en pensel, smøre du så meget af wiren som muligt. Køre så skeget op og ned en masse gange, indtil fedtet har fordelt sig ned i ”strømpen”.
Oppe ved håndtaget smøres der også med fedt, hvis det er muligt. Ellers med spray, og den tynde ”snabel”.

Kajakkens overflade

 

Fast voks er oftest lettere at bruge

Selve kajakken skal også have en tur inden vinter.
En glasfiberkajak (gælder også carbon og andre fibermaterialer, samt ABS) vaskes og hvis der er behov for det, så vil en lakrens være rigtig godt. Altså få gelcoaten / overfladen gjort ordentlig ren, også nede bag ved dækslinerne, og sådan nogle steder. Og er der nogle skader, ville det være fornuftigt at få dem repareret inden man vokser kajakken ind. Det er sådan, at har man først fået voks eller aller værst silikone ned i en skade, så er det et større arbejde at reparere skaden bagefter.
Derefter smøres hele kajakken ind i en fed voks, og poleres op
Vedr. voks, så gælder det næsten på samme måde som med silikone, at en billig voks er lige så god som en billig voks. Jeg foretrækker en fast voks, da den er lettest at styre. En flydende voks har det med at sætte sig eks. på linerne, så de bliver hvide.
Lad nu være med at bruge en lakforsegler. Det er sådan, at en gelcoat har brug for at ånde, og det bliver vanskeligere med en forsegler. En farvet voks kan for eks. på en sort carbonkajak få den til at se helt ny ud, selvom den har en masse ¨hvide¨ ridser. Det er flot, men holder ikke ret længe – desværre.

Er man nu den lykkelig ejer af en plastkajak, så skal den selvfølgelig også gøres grundigt ren. Har kajakken fået en masse ridser, i løbet af sommeren, kunne det være en god ide at fjerne de fleste af dem inden vinter.
Den letteste måde til at tage de værste ridser er ved at tage en siklinge eller et blad fra en hobbykniv og skrabe overfladen. En anden mulighed er en gipspladehøvl, eller Surform høvl. Der er flere andre måder til at fjerne ridser på, men det kan godt blive til et større arbejde.
Når kajakken er klar, så køb noget havemøbelrens / beskyttelse og sprøjt den ind i det. Læs anvisningen først, da der er forskel på hvordan produktet bruges. Oftest er det et silikoneprodukt, men kan ikke erstatte silikone som et smøremiddel. Så brug det kun til plastoverfladerne.

Indvendig gælder det, at begge typer kajakker også skal være rene og tørre.
Vil man gerne have en flot overflade inden i kajakken, så er cockpitspray til biler, et fint produkt. Igen er der oftest tale om et silikoneprodukt. Men sammensætningen gør, at det ikke ødelægger noget. Jeg har i hvert fald aldrig hørt om det. Det er heller ikke et produkt, der holder voldsomt længe. Men det ser godt ud, og er med til at beskytte overfladerne.

 

Selve opbevaringen af kajakken kan være meget forskellig fra sted til sted.

Personligt foretrækker jeg, at kajakken hænge på siden, helst i nogle stropper. Grunden til det skal være på siden er, at det er der kajakken har sin største styrke. Den må gerne hænge udendørs, helst under tag og i skygge for sollys. Jeg har altid mine luger taget af, så der ikke opstår et surt og fugtigt miljø.
Mange har gennem tiden oplevet, at deres kajakker har fået buler i bunden, oftest ved at ligge på et stativ, eller nogle bjælker. Det er specielt plastkajakker der har det problem, men ses også på fiberkajakker.
Men – fortvivl nu ikke hvis det sker for dig. På en varm solskinsdag, lægger du kajakken om på maven, altså med bunden i vejret. Efter et par timer er bulerne normalt væk.
Skulle der stadig være lidt buler, så sæt en sort plastiksæk hen over bulen, og igen give det en times tid.
Men er der buler i kajakken, og du skal på vandet, betyder de, stort set ingen ting. Når kajakken bliver lagt i vandet, og man sætter sig i den, vil vandtrykket strække bulerne ud, så længe du sidder i kajakken. Tager du kajakken op igen, så kommer bulerne igen.
Det har noget at gøre med plastikkens memmeryeffekt at gøre.

Når foråret ringer på døren, er det bare at skylle kajakken af for snavs og støv, og kajakken står fin og klar til en ny sæson.

Buler i kajak p.ga varme

Til jer der ror vintersæsonen igennem
I skal  være opmærksom på, at fiberkajakker let får gelcoatskader, når det er koldt.

Når / hvis det sker, så så er den bedste måde at forebygge dyre skader på, at lukke hullet så snart du kan.
Hvis det er muligt, så hæld lidt fortynder, eller acetone på skaden og varm skaden med en hårtørrer, så opløsningsmidlet fordamper og trækker fugten med ud. Derefter forsegles skaden med en midlertidig reparation af plasticpadding eller lignende indtil skaden kan blive lavet ordentlig. I nødstilfælde kan gaffatape, og lignende, tætne kajakken, så man kan komme hjem. Men hvis jeg skal lave skaden for dig, så lad være med at bruge det der asfalttape, som er blevet så moderne. Det tager, sådan ca. lige så lang tid at afrense, som det tager at reparere skaden.
Ellers gælder der, sådan set, ikke andre regler for at ro om vinteren, som om sommeren vedr. kajakken.

Lige lidt om udstyr til vinterroning
Våddragter bruges oftest i ydersæsonerne. Altså forår og efterår, hvor vandet ikke er helt så koldt.
Det er vigtigt, når man kommer tilbage, fra en rotur, at vaske dragten i ferskvand. Jeg har gode erfaringer med at tage dragten af under bruseren i omklædningsrummet. Når jeg så vasker håret, og skyller det, så kommer sæbevandet ned over dragten, hvorefter dragten bliver skyllet godt igennem. Og så hjem og lader den tørre helt igennem.
Tørdragter vasker jeg, meget sjældent, i sæbe uden det er specialsæbe, der samtidig imprægnerer dragten. Den bliver skyllet grundigt og hængt til tørre.
Husk alle latexmanchetter har rigtig godt af noget talkum efter brug. Alle former for solcreme og andre creme vil få manchetterne til at rådne. Nogle mennesker udskiller en form for fedtstof fra huden. Derfor skal manchetten altid vaskes efter brug, og have talkum. 

Manchet der har fået solcreme

God tur på vandet.