Pagajen er tit et overset kapitel.

Kender du ikke det, at nogle hele tiden snakker om hvor meget en pagaj skal være skivet? Her træder vi nærmest ind i en religiøs diskussion.

Der er så meget at hente ved, at få tilpasset pagajen (motoren) til den enkelte bruger.
Ofte ser man, at en roer har en for lang pagaj. Det skyldes, at der stadig er personer, der har den opfattelse, at man lige netop skal kunne nå toppen, af sin pagaj, når man står ved siden af den.

Er man eksempelvis 16 år, 205 cm høj og vejer 68 kg. Så vil det sige, at pagajen næsten skal være ca. 2,50 m lang.
Nu er det sådan, at lo længere en pagaj er – jo højere er “gearingen”. Og omvendt. Derfor skal en pagaj tilpasses kropsbygningen, og ikke nødvendigvis højden.

Og så er der skivningen af pagajen

DSC_0068

Og skivningen, den vinkel der er mellem bladene på pagajen, afhænger alene af den rostil man har. Med en høj rostil, skal pagajen vinkles med en stor vinkel. (eks. 60 – 70 grader) Og har man en lav rostil, vil vinklen være tilsvarende lav. Det er derfor en grønlandsk åre (pagaj) er uskivet. Der er rostilen nærmest fejende.

En løsning på alle disse problemer kunne være, at have en pagaj, der er delbar – og med justerbar længde og vinkel.

Jeg har med fordel roet med en delbar pagaj i mange år. Det har gjort det muligt for mig, at ro ud i strid modvind med en relativ kort pagaj, der ikke var vinklet ret meget. Som før beskrevet gav det en lav gearing og ikke så meget vindmodstand. Og på vej hjem, lavede jeg pagajen 10 cm længere og med en stor vinkle. Så fik jeg fordelen af en høj gearing og høj rostil.

Vil du fordybe dig i rostil og vinkling af pagajer

Vil du fordybe dig i rostil og vinkling af pagajer, kan jeg anbefale, at læse mere på http://paddle-web.com som er “siden” om alle hemmelighederne vedr. pagajer. det er en dansk side af Per Hallum, som er Som er Forbunds-instruktør ved Dansk Kano- og Kajakforbund.

Prisen for at få repareret eller tilpasset pagajen kan varierer meget. Så derfor giver jeg oftest et tilbud på den enkelte opgave.
Udgangspunktet er kr. 439,20 ex. moms. ( kr. 549,-) i timen + materialer og evt. kørsel eller fragt.